Оцінка стану і прогноз врожайності озимої пшениці 10 червня 2018 року




Прогноз врожайності озимої пшениці станом на 10 червня 2018 року.



Відношення змодельованої біомаси озимої пшениці 10 червня 2018 року до змодельованої біомаси озимої пшениці 10 червня 2017 року.


Оцінка стану і прогноз врожайності озимої пшениці 20 травня 2018 року




Рис.13. Прогноз врожайності озимої пшениці станом на 20 травня 2018 року.



Рис.12. Відношення змодельованої біомаси озимої пшениці 20 травня 2018 року до змодельованої біомаси озимої пшениці 20 травня 2017 року.


Оцінка стану і прогноз врожайності озимої пшениці 10 квітня 2018 року




Рис.11. Прогноз врожайності озимої пшениці станом на 10 квітня 2018 року.



Рис.10. Відношення змодельованої біомаси озимої пшениці 10 квітня 2018 року до змодельованої біомаси озимої пшениці 10 квітня 2017 року.


Індекс загартовування і критична температура повітря станом на 5 березня 2018 року


На рисунках 8,9 зображені індекс загартовування і критична температура повітря, нижче якої буде відбуватися загибель посівів озимої пшениці за фактичною товщиною снігового покриву.


Рис.9. Критична температура повітря, нижче якої буде відбуватися загибель посівів озимої пшениці 5 березня 2018 року.



Рис.8. Індекс загартовування озимої пшениці 5 березня 2018 року.


Стан снігового покриву на 25 лютого 2018 року за супутниковими даними


Згідно прогнозу УкрГМЦ на 26-27 лютого в центральних районах України (зокрема в Полтавській області) очікуються низькі температури повітря (-16, -18°C), що у поєднанні із незначним сніговим покривом в цих районах (рис.7) може призвезти до загибелі посівів озимих культур або їх пошкодженню.


Рис.7. Стан снігового покриву на 25 лютого 2018 року (дані супутника MODIS).


Індекс загартовування і критична температура повітря станом на 5 лютого 2018 року


На рисунках 5,6 зображені індекс загартовування і критична температура повітря, нижче якої буде відбуватися загибель посівів озимої пшениці за фактичною товщиною снігового покриву.


Рис.6. Критична температура повітря, нижче якої буде відбуватися загибель посівів озимої пшениці.



Рис.5. Індекс загартовування озимої пшениці.


Індекс загартовування і критична температура повітря станом на 5 січня 2018 року


На рисунках 3,4 зображені індекс загартовування і критична температура повітря, нижче якої буде відбуватися загибель посівів озимої пшениці за фактичною товщиною снігового покриву.


Рис.4. Критична температура повітря, нижче якої буде відбуватися загибель посівів озимої пшениці.



Рис.3. Індекс загартовування озимої пшениці.


Загальні запаси вологи в ґрунті станом на 1 грудня 2017 року


За рисунком 2 видно, що загальні запаси вологи в ґрунті для озимої пшениці перед зимовим періодом чітко виокремлюються за кліматичними зонами: для зони Полісся рівень ґрунтової вологи надмірний (>500 мм), для зони Лісостепу і Степу помірний (або задовільний, що коливається в межах 201 - 400 мм). Вцілому умови зволоження ґрунту під озиму пшеницю перед зимовим періодом є добрими.


Рис.2. Загальні запаси вологи в ґрунті розраховані за моделлю WOFOST.


Визначення оптимальних дат сівби озимих культур (озима пшениця)


Проведені в УкрГМІ дослідження показали, що середні відносні втрати врожайності озимої пшениці в північних і північно-західних областях України при відхиленні строків сівби від оптимальних на + - 5, - + 10, + - 20 і + - 25 днів відповідно складають 6-14, 15 -30, 20-40 та 37-55% в залежності від морозостійкості сорту. Оптимальні строки сівби озимої пшениці істотно залежать від ґрунтово-кліматичних умов регіону, біологічних особливостей сорту, а також забезпеченості рослин елементами живлення. При відхиленнях умов зволоження, температурного режиму та режиму забезпеченості поживними речовинами від норми тривалість проходження окремих фаз розвитку схильна до істотних коливань, що, в свою чергу, позначається на кінцевій продуктивності посіву. Затягування термінів сівби позначається на ефективності засвоєння рослинами фосфорно-калійних добрив. За основу методу розрахунку оптимальних термінів сівби озимої пшениці прийняті особливості процесу кущення рослин і тривалість періоду «сівба-сходи». Виходячи з середньої тривалості періоду «сівба- припинення вегетації» в 50-55 днів або суми накопичених за цей період ефективних вище +5 °C температур 300-350°C були розраховані оптимальні строки сівби озимої пшениці по території України у вузлах кліматичної сітки 50X50 км з урахуванням кліматичних зрушень дати припинення вегетації (Рис.1). Відповідно до розробленої методики розраховуються допустимо ранні і допустимо пізні строки сівби, які можуть бути орієнтиром для проведення сівби з урахуванням умов зволоження ґрунту, погодних умов для сівби, агротехнічних можливостей господарства та інше. Запропонована схема визначення оптимальних термінів сівби базується на врахуванні вологозапасів в орному шарі ґрунту, кліматичних характеристик регіону та сортових особливостей рослин озимої пшениці.


Рис.1. Оптимальні дати сівби озимої пшениці за середніми багаторічними даними

Головна сторінка